16°C lekkie zachmurzenie

Kuchenka – gazowa czy elektryczna?

Jaką kuchenkę wybrać - gazową czy elektryczną?

Stoisz przed wyborem kuchenki do swojej kuchni? Warto wiedzieć, jakie są plusy i minusy poszczególnych opcji! Obecnie na rynku można znaleźć kuchenki z płytą gazową i trzy rodzaje z elektryczną. Ponadto są one zazwyczaj wyposażone w piekarnik – również gazowy lub elektryczny. Szeroki wybór kuchenek znajdziemy w sklepie Neopunkt Falenica przy ul. Bystrzyckiej 55. Jak jednak wybrać dobrze?

W przypadku piekarnika sprawa jest dość prosta. Co prawda funkcjonuje nadal ich odmiana gazowa, ale zdecydowanie popularniejsze wśród klientów, a co za tym idzie – również producentów, są piekarniki elektryczne. Ich zaletą jest możliwość podgrzewania potraw ze wszystkich stron, a nie tylko od dołu oraz możliwość ustawienia kilku programów, dostosowanych do aktualnej potrzeby. Ponadto są oczywiście bezpieczniejsze od piekarników gazowych, a ich cena jest właściwie identyczna.

Nieco bardziej skomplikowana jest sprawa płyt grzewczych. Najpierw zajmijmy się tradycyjną kuchenką gazową. Jej główną zaletą jest cena – w sklepie Neopunkt Dora Falenica możemy kupić je nawet za 650 złotych, a w przedziale 900 – 1100 znajdziemy już bardzo dobry sprzęt firmy Amica. Kolejne plusy to niezależność od dostaw prądu, co bywa przydatne na wsi, możliwość szybkiej zmiany temperatury oraz – jak sądzą niektórzy – lepszy smak potraw przyrządzanych na ogniu. Niestety kuchenka gazowa ma wiele też minusów: niebezpieczeństwo związane z ulatnianiem się gazu, trudność w utrzymaniu czystości i stosunkowo mała wydajność w porównaniu np. z płytą indukcyjną.

No właśnie, nie każdy wie, że kuchnie elektryczne dzielimy na ceramiczne, żeliwne i indukcyjne. Zaletą każdej z nich jest duże bezpieczeństwo i niezależność od dostępu do gazu. Poza tym są między nimi pewne różnice.

Kuchnie ceramiczne są chyba najpopularniejsze spośród nich. Choć nieco droższe od gazowych (ok. 1100 – 1300 za dobrej jakości sprzęt w Neopunkt Dora Falenica), są jednak znacznie bezpieczniejsze, łatwiejsze w czyszczeniu, gdyż stanowią płaską powierzchnię oraz wydajniejsze. Ich wadą jest natomiast długi czas nagrzewania i chłodzenia, co zwiększa ryzyko poparzenia się i uniemożliwia szybką zmianę temperatury. Są też oczywiście uzależnione od dostaw prądu.

Kuchnie żeliwne z roku na rok tracą na popularności. Nic dziwnego, posiadają bowiem szereg wad. Po pierwsze są trudne czyszczeniu, gdyż trzeba zdjąć przy tym metalowe elementy. Po drugie nie są bardziej wydajne od kuchni gazowych, a regulacja temperatury jest tu trudniejsza i trwa dłużej. Efektywność też nie jest tu większa od tradycyjnej kuchni. Zaletą jest cena, zbliżona do tej, którą płacimy za płyty gazowe.

Ostatnim, zdecydowanie najlepszym rodzajem kuchni jest indukcyjna. Działa ona na podstawie pola magnetycznego, zwiększającego temperaturę dna naczynia. Dzięki tej technologii blat płyty się nie nagrzewa, możliwa jest szybka zmiana temperatury i znacznie łatwiej utrzymać ją w czystości, gdyż nie przypalają się potrawy, które znalazły się na płycie. Poza tym jest ona najbardziej wydajna i ekologiczna z dostępnych na rynku. Za te luksusy musimy jednak płacić – cena kuchni indukcyjnej zaczyna się na poziomie ok. 2000 złotych.

Wszystkie rodzaje kuchni oraz innego sprzętu RTV i AGD, a także porady specjalistów znajdziemy już w Neopunkt przy Bystrzyckiej 55. Zapraszamy!

 

Dane kontaktowe:

Neopunkt Dora Falenica, ul. Bystrzycka 55, Warszawa

Facebook

Tel: 22 815 32 84, Email: [email protected]

kuchenka, wybór kuchenki, kuchenka gazowa, kuchenka elektryczna, kuchnia indukcyjna, tanio, atrakcyjne ceny, porównanie kuchenek, kuchenka gazowa wady i zalety, neopunkt, kuchnia, gotowanie, piekarnik - komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się