Ostatni tydzień karnawału to czas, kiedy można grzeszyć “nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu”. Geneza święta sięga jednak czasów pogańskich. Był to dzień, kiedy świętowano koniec zimy i rychłe nadejście wiosny. [middle1] Choć w obecnych czasach Wielki Post przestrzegany jest mniej restrykcyjnie, to zwyczaj jedzenia pączków jest wiecznie żywy. Do najpopularniejszych pączkarni w Warszawie od rana ustawiają się kolejki. A jak jest w naszej dzielnicy? Niesłabnącym zainteresowaniem mieszkańców Wawra cieszy się Leniwa Pyza, lokal oferujący tradycyjną polską kuchnię. Jak co roku, w sprzedaży są ręcznie robione pączki z konfiturą różaną. Mieszkańcy polecają także Piekarnię Wawerską. Jest to jedna z najstarszych piekarni w Warszawie, a obecnie ma sklepy firmowe w różnych dzielnicach. W macierzystym Wawrze punkt sprzedaży znajduje się na Trakcie Lubelskim 403. Sklep franczyzowy jest zaś na Króla Maciusia 10. Smaczne pączki można dostać także w piekarni Wanda. Jeden ze sklepów mieści się na Trakcie Lubelskim 371, drugi zaś na Młodej 21 (Falenica). Liczne piekarnie z tej sieci znajdują się także w Otwocku. Mieszkańcy polecają także piekarnię na Zwoleńskiej 115, Derkaczy 62, U Mytlewskich i cukiernię Grzybki. Bardzo dobre opinie ma także cukiernia Andrzeja Kozaka w Falenicy. Kozak zachęca nie tylko ręcznie zawijanymi pączkami, ale i klimatycznym wystrojem w stylu retro, aromatyczną kawą i gorącą czekoladą. Nie można nie wspomnieć o Gospodzie Do Syta. Mieszkańcy polecają domowe pączki w atrakcyjnej cenie.