Wczoraj o godzinie 11:00 odbyło się uroczyste otwarcie jubileuszowych 20. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Już od środy w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska dostępna jest pełna oferta rynkowa, szeroki program branżowych szkoleń, wystąpią również światowej sławy szefowie kuchni. Targi potrwają do 8 kwietnia. Targi EuroGastro to świetna okazja, by przekonać się, że jest to miejsce, gdzie klienci mają dostęp do tego, co najlepsze i najbardziej potrzebne w branży HoReCa, a światowe trendy są na wyciągnięcie ręki. W tym roku w targach bierze udział 276 wystawców z 17 krajów: Belgii, Brazylii, Chin, Czech, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Jamajki, Niemiec, Polski, Portugalii, Rumunii, Szwecji, Węgier, Wielkiej Brytanii i Włoch. Rokrocznie 20 tysięcy branżowych odwiedzających przyjeżdża do Warszawy na EuroGastro. Właśnie tu mogą zapoznać się z aktualnymi trendami, nawiązują kontakty handlowe oraz wymieniają się wiedzą i doświadczeniem – mówi Urszula Potęga, prezes zarządu MT Targi Polska, organizatora wydarzenia. Jednocześnie zapowiada trzy ciekawe dni pełne nowości i niespodzianek: Poza nowościami szykowanymi przez wystawców, również i my zaskoczymy. Z okazji jubileuszu zaprezentujemy nowe logo oraz okolicznościowy album z przepisami i wspomnieniami z ostatnich 20 lat – dodaje. Ponadto podczas Targów zaprezentowane zostaną najnowsze specjalistyczne urządzenia i akcesoria gastronomiczne do wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów. Duża część oferty obejmie produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich działów gastronomii, w tym cukiernictwa i piekarnictwa. Wystawcy zaproponują szeroki wachlarz żywności dedykowanej sektorowi HoReCa, m.in.: świeże ryby, owoce morza, mięsa, wędliny, owoce, również egzotyczne, warzywa, zioła, przyprawy i nabiał. Dopełnieniem oferty będą napoje: kawa, soki naturalne, wody mineralne, herbata, gorąca czekolada oraz alkohole.